Bij plasklachten of het vermoeden van een blaasontsteking kunt u urine laten onderzoeken. Een blaasontsteking geeft meestal pijn en/of een branderig gevoel bij het plassen. Het kan ook zijn dat u vaak naar het toilet moet en kleine beetjes plast. Een blaasontsteking kan een drukkend of pijnlijk gevoel geven in onderbuik of onderrug. Soms ruikt de urine onaangenaam of kan troebel zijn. Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen van een blaasontsteking. Bij oudere mensen kan onbekende verwardheid wijzen op een blaasontsteking.
Wij vragen u de urine ’s morgens voor 11 uur te brengen.
Instructies voor het opvangen van de urine:
Wilt u de volgende vragenlijst invullen en meenemen naar de praktijk?
Het onderzoek wordt verricht door de assistente, de huisarts stelt de diagnose en bepaalt of medicijnen noodzakelijk zijn. U kunt tussen 14 en 16 uur bellen voor de uitslag.
Het kan voorkomen dat urine voor aanvullend onderzoek wordt opgestuurd naar het laboratorium. In dat geval worden deze kosten bij u in rekening gebracht ten laste van uw eigen risico omdat de urine beoordeeld wordt door een medisch microbioloog. Dit wordt tevoren niet met u overlegd, maar alleen opgestuurd als de huisarts het noodzakelijk vindt.